U slobodno vreme...

Iz "Psihologike svakodnevnog života"

Knjige — Autor artistanci @ 10:27

   Počela sam da čitam knjigu "Psihologike svakodnevnog života" od autora Zorana Milivojevića i mogu je već na početku preporučiti ljudima koji vole da čitaju ovakvu tematiku. Za sada, izdvajam deo iz knjige koji mi je zapao za oko i smatram da treba da ga podelim, jer je jako bitan za roditelje, to jest majke da ne naprave grešku kakvu većina pravi.

 5. Roditeljska briga

   Tokom nekoliko godina posle rođenja dete je potpuno bespomoćno, tako da ga majka okružuje svojom brigom i pažnjom. Pretpostavljajući šta je sa detetom koje ne ume da govori- "čitajući mu misli"- ona uspeva da mu zadovolji potrebe i stimuliše razvoj. Majka i malo dete su u psihološkoj simbiozi jer majka funkcioniše kao da je dete deo nje. A kada dete počne da odrasta, da razume svet, ova simbioza polako labavi kako bi došlo do konačnog cilja- odrastanje deteta. Jedan od načina da roditelji nesvesno sabotiraju odrastanje jeste da nastave da brinu za dete ili odraslu osobu onda kada to nije potrebno.

   Svakako da roditelji treba da brinu o deci onda kada deca nisu sposobna da brinu sama o sebi. Cilj svakog dobrog roditelja je da pripremi dete za samostalan život u ljudskom društvu, tako da treba da ga postepeno uči da samo brine o sebi. A kada neko postane sposoban da brine sam o sebi on je odrastao jer može da bude samostalan. To neki roditelji doživljavaju  kao da više nisu potrebni. I umesto da prestanu da brinu o odraslom detetu koje dobro brine samo o sebi, i da ga vole bez brige i zabrinutosti, oni nastavljaju da izražavaju zabrinutost za svoje odraslo dete. Čak i onda kada je ono u dvadesetim, tridesetim, pa čak i četrdesetim godinama. Majke izgovaraju: dok sam živa ti ćeš biti moje dete. I zato ona, na primer, "ne može" da zaspi sve dok joj se tridesetogodišnja ćerka, koja je subotom izašla  u provod, ne javi telefonom da je sigurno stigla kući, pa makar i u tri sata noću.

   Ako kćerka nije naučila da brine sama o sebi, nikakva majčina briga ne može zaštititi od bilo koje nevolje. Njena briga nema pozitivnu funkciju osim da potvrdi odnos ljubavi. Majka veruje: kada ne bih brinula, bila bih ravnodušna, a to je negacija ljubavi i dokaz da sam loša majka.

   Ne samo da nije pozitivno, već je izjednačavanje ljubavi sa pokazivanjem brige i zabrinutosti veoma negativno. Na taj način roditelji psihološki zabranjuju deci da odrastu. Stalno poručuju da su oni ti koji su odgovorni za svoju odraslu decu, a da su deca ta koja su neodgovorna. Nepotrebno zabrinuti roditelji neprestano šalju dve toksične psihološke poruke. Prva je da je njihovo dete nesposobno, a druga je da je ovaj svet veoma opasno mesto. Iako neka "deca" prepoznaju negativnost ovakvih porua tako da veoma burno protestuju, većina ih u većoj ili manjoj meri prihvata. A kada ih prihvati, dolazi do sindroma prezaštićenog deteta čije su glavne osobine pasivnost zbog ubeđenosti u sopstvenu nesposobnost i strah od spoljašnjeg sveta. I zato roditelji koji preterano brinu ne treba da su na to ponosni.


Šetnjom kroz Srbiju

Knjige — Autor artistanci @ 10:39

Veoma dobra priča i treba da se  podrži čovek koji želi da promoviše Srbiju tako što kreira dve knjige (jedna je knjiga fotografija) o tome kako je dva puta prepešačio Srbiju i šta je tada saznao.

Link:  

https://www.kickstarter.com/projects/kevshannon/walk-serbia-on-foot-to-discover-the-heart-of-a-nat/description

 


Veštica iz Portobela

Knjige — Autor artistanci @ 18:52

 

 ..."Verujemo da svet zavisi od nas, da nas naša deca ne razumeju, iako smo savršeni roditelji, da su naši nadređeni nepravedni, da je san svakog ljudskog bića da nikad ništa ne radi i da čitav život provode u putovanjima. Mnogima je jasno da u toj priči nešto ne škipi, ali pošto ne žele ništa da menjaju, trude se da taj problem što pre odstrane iz svoje svesti. Samo malobrojni pokušavaju da shvate u čemu je greška i na kraju se suočavaju sa Senkom.

Senka je naša tamna strana, ona koja nam diktira kako da se ponašamo i kako da postupamo.... Senka je tu da nas spreči da napredujemo, i obično uspeva u tome: vraća nas unazad, i mi brzo posustajemo isti oni koji ipak uspevaju da izdrže to suočavanje sa sopstvenom paučinom i kažu: "Priznajem, tačno  je da imam mnoge mane, ali ja sam dostojna osoba i hoću da idem napred!"..... 

 

 Knjiga koja mi se posle dužeg vremena veoma dopala. Čitala sam više knjiga od Paula Koelja, međutim ova knjiga mi je najjači utisak ostavila do sada. Iskreno, nije za svakoga. Suština knjige  je u razmišljanju i kako gledate ovakve teme. Nije za ljude koji se ograničavaju u svakom smislu- psihološkom, religijskom...

 


Božji kod

Knjige — Autor artistanci @ 16:28

 Greg Brejden godinama istražuje značenje našeg DNK koda. Dvanaest godina proučavanja, otkriva da u našem kodu se krije drevno ime Boga. Šta to otkriće može da promeni u našem životu. Knjigu sam dobila za rodjendan i to je jedan od mojih najboljih poklona do sada!

 

 

Opis:

Šta bi značilo otkriće da se u našoj DNK skriva drevna kodirana poruka?

U ovoj izvrsnoj i revolucionarnoj knjizi, Greg Brejden predstavlja svoje otkriće do kojeg je došao napustivši uspešnu karijeru u aeronautičkoj i odbrambenoj industriji da bi se posvetio intenzivnom dvanaestogodišnjem proučavanju najsvetijih i najslavnijih tradicija čovečanstva.

Zahvaljujući njegovom istraživanju i otkriću možemo da:

– dešifrujemo kodiranu poruku koja se nalazi skrivena u našim ćelijama još od vremena nastanka ljudske vrste

– doživimo tu poruku kao univerzalni princip jedinstva

– otkrijemo opipljiv i neoboriv dokaz da predstavljamo deo nečeg većeg od nas samih

– naučimo kako poruka skrivena u našoj DNK može da postane osnova za rešavanje svih sukoba

Greg Brejden je retka mešavina naučnika, vizionara i učenjaka koji ima sposobnost da se obraća našem umu dok istovremeno dotiče mudrost našeg srca.
Dipak Čopra

Brilijantno i prodorno. Preporučujem vam da prihvatite poruku Božjeg koda. Greg Brejden je, po mom mišljenju, jedan od velikih vizionara.
dr Vejn Dajer

 Pronašla sam i PDF format uvodnog dela pa možete preuzeti i pročitati:  http://www.knjizara.com/pdf/139341.pdf


«Prethodni   1 2

Powered by blog.rs