U slobodno vreme...

Proverene poslastice

Provereni recepti — Autor artistanci @ 21:24

Kokos gnezda


SASTOJCI

  • 2 dcl vode
  • 200 gr margarina
  • 100 gr čokolade za kuhanje
  • 100 gr šećera
  • 250 gr mlevenog keksa
  • 100 gr kokosa
  • kokos  (oko 100 gr)
  • eurokrem tamni (oko 3 pune kašike)
  • eurokrem svijetli (oko 3 kašike)

 

POSTUPAK IZRADE KUGLICA SA EUROKREMOM

1. Vodu, margarin, čokoladu i šećer stavite na srednju vatru da se sve dobro istopi.

2. Kada se ohladi, dodajte keks i kokos, sjedinite.

3. Kaščicom zahvatite smesu i među dlanovima oblikujte kuglice jednake veličine.

4. Na površini kuglice napravite udubinu u koju ćete posle dodavati eurokrem.

5. Kuglicu uvaljajte u kokos.

6. Vrećicu za ukrašavanje napunite eurokremom u dve boje ukoliko želite različite nijanse, mada možete koristiti i jednobojni. Namontirajte nastavak za ukrašavanje.

7. Udubinu kuglice popunjavajte eurokremom.

 

Mačmelou torta

Sastojci:

*Porodično pakovanje Mačmeloua

*2 pudinga od vanile

*200g šlaga

*dodaci koje želite (kandirano voće, žele...)

Priprema:

Mačmelou odvojiti biskvitni deo, ali voditi računa da se gornji deo belance sa čokoladom ne raspadne. Skuvati dva pudinga i sačekati da se ohladi malo. Prepoloviti na dva dela i u prvi deo staviti biskvitni deo Mačmeloa i sjediniti. Ja sam u taj deo dodala žele. Kada se ujedini staviti na poslužavnik. Preko tog fila staviti mačemolu kapice koje smo razdvojili od biskvitnog dela. Poređati ih jednako. 12 je dovoljno ako imate uski poslužavnik. Zatim preko njih staviti drugi deo putinga. Staviti u frižider da se stegne. Kada se stegne umutiti šlag i premnazati preko torte. Ukrasite kako želite! Sačekajte još dva sata pa služite. Uživajte u ukusu!

 

Keks torta

Sastojci:

  • 1 kg keksa,
  • 4 dl skuvane kafe,
  • 600 ml mleka,
  • 8 kašika gustina,
  • 3 kašike kakaoa,
  • 3 jajeta,
  • 10 kašika šećera,
  • 250 g maslaca,
  • 100 g čokolade za kuvanje;
  • za glazuru: 200 g čokolade za kuvanje, 30 g maslaca i 3 kašike mleka.
Priprema:
Od ukupne količine mleka odvojiti 100 ml i u njemu razmutiti gustin. Preostalo mleko staviti da provri sa 6 kašika šećera i kakaom. Jaja dobro umutiti sa 4 kašike šećera. U provrelo mleko lagano sipati umućena jaja i kuvati na laganoj vatri neprestano mešajući. Nakon pet minuta dodati i razmućeni gustin i kuvati uz neprestano mešanje dok masa ne postane gusta. Skloniti s vatre, dodati maslac i čokoladu, mešati dok se ne otope, pa ostaviti da se ohladi. Keks umakati u toplu kafu i ređati ga na pravougaoni poslužavnik. Svaki naređani red keksa premazati filom. Poslednji, četvrti red premazati sa manje fila nego prethodne redove. Tortu ostaviti par sati na hladnom, a onda je preliti glazurom od čokolade. Seći na kocke i služiti.

 

POSLASTICA IZ KOMŠILUKA (BOSNE)

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 3 kašike brašna
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike meda 
  • 2 kašike rogač brašna
  • 2 kakaa
  • vanilin šećer
  • 1/2 praška za pecivo 
Priprema:
 
Koru peći 10.min na 200 stepeni.
 
Za kremu, umutiti 700ml. slatke pavlake, dodati 2 napravljena i ohlađena pudinga od vanile, želatin, 100g sitno naseckane čokolade.
 
Za glazuru: Istopiti 100g čokolade sa malo slatke pavlake i ulja. Za dekoraciju možete izrendanu čokoladu, karamele ili lešnike. 

 

 

FANTASTIČAN OSVEŽAVAJUĆI ROLAT:

MINI FANTAZIJA

 Sastojci

TAMNI FIL:
300 g mlevenog keksa
250 ml mleka
100 g šećera u prahu
2 supene kašika kakaa
1 jaje

BELI  FIL:

250 g margarina
200 g kokosovog brašna
150 g šećera u prahu


I JOŠ:
3 banane
1 supena kašika soka od limuna

Priprema

1. U posudi izmešati mleveni keks, šećer u prahu i kakao.


2. Dodati mleko i jaje koje smo umutili viljuškom, te izmešati da se dobije kompaktna smesa.


3. U drugoj posudi dobro izmešati margarin sobne temperature sa šećerom u prahu.


4. Postepeno dodavati kokosovo brašno i mešati da se sve fino poveže.

 

5. Na veći komad prozirne folije istresti tamni fil, pokriti drugim komadom folije, pa ga oklagijom stanjiti u pravougaonu koru.


6. Skinuti foliju s jedne strane, pa na rastanjeni tamni fil istresti beli fil. Opet pokriti folijom i oklagijom stanjiti da se nadevi spoje.


7. Banane oguliti i premazati ih limunovim sokom.


8. Skinuti foliju sa belog fila, po sredini poredjati banane, pa zarolati. Rolat staviti na hlađenje zajedno sa folijom koja je bila sa donje strane.

 

Lažne ruske kape

Potrebno je:

  • 4 pakovanja mini javica ili duplo pakovanje Jafa keksa
  • 1 kesica pudinga sa ukusom slatke pavlake
  • 100 g margarina
  • 300 ml mleka
  • 100 g kokosovog brašna

 

Priprema:

Puding pripremiti prema uputstvu i pustiti da se ohladi. Umutiti margarin i dodati ga u ohlađen puding i dobro sjediniti. Uzeti jednu po jednu jaficu i puniti filom tako da obe jafice budu okrenite čokoladnim delom spoljašnje strane. "Sendvič"od jafica sa strane uvaljati u kokosovo brašno i poređati na tanjir. Postupak ponovidi dok se ne utroši sav materijal. Kolačiće ostaviti da se stegnu i poslužiti.

 

* Volela bih da čujem vaše mišljenje ako ste probali neki od recepata. Ako imate neku ideju da podelimo sa drugim čitaocima pišite na e-mail: kreativaonly@gmail.com. Znači i meni a i drugim čitaocima!                  


Odvojite vremena za svoje ukućane i zasladite im dan

Provereni recepti — Autor artistanci @ 09:29

Ne treba vam ni pola sata a možete da napravite lepo iznenađenje svojoj porodici i usladite im vikend brzom poslasticom. Kada mi je koleginica dala recept imala sam strah da li će uspeti. Ne samo ja, nego i ostale žene! Smile

Jer njene Čokoladne mafine su bile kao iz poslastičarnice, a recept je brz i lak! Samo najbitnija temperatura i kad treba odreagovati i izvaditi iz šporeta. E to morate da pratite jer su šporeti različiti po pitanju brzine pečenja. Ma da pređem na stvar, izvolite recept i postupak i ne plašite se jer nećete omanuti samo pratite postupak datog recepta i dobićete sjajan kolač za sebe i za goste!

Čokoladni mafini- za kalup od 12 mafina

Sastojci:

  • 200gr Menaž čokolade ( jer ona je proverena :) )
  • 230gr margarina
  • 4 cela jaja
  • 120gr brašna
  • 160gr šećera

Postupak: Čokoladu i margarin otopiti zajedno. Jaja, brašno i šećer sastaviti i ručno mutiti.

Spojiti obe mase u jednu. Korpice i kalup su najbitniji zbog oblika! U korpice sipati 2/3 date dobijene smese. Peći 7 min na 250 stepeni. 

* Pet minuta ništa se mnogo ne desava pri pečenju, u šestom- sedmom minutu samo počnu da nadolaze. Kada nadodju, počnu pucati. U tom periodu ugasiti šporet i izvaditi ih. Savet koleginice ne treba čekati ni da dodje do "puf" efekta. Bitno je izvaditi da se ne prepku i da ostane čokolada unutar njih, kao da su špricom punjene. Meni prvi put nije uspeo taj efekat. :) Al kako god preukusne su. Pišite u komentarima vaša iskustva i da li vam se svidja jer nama je ovaj recept postao omiljen! 

Njihov izgled treba ovakav da bude:  https://www.google.rs/search?q=%C4%8Dokoladne+mafine&biw=1366&bih=601&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjB26jV58rLAhUn_XIKHRo6AQEQ_AUIBigB#imgdii=WUevfcQTzUD-aM%3A%3BWUevfcQTzUD-aM%3A%3BhTNaLEEQay30IM%3A&imgrc=WUevfcQTzUD-aM%3A


Pogača- đevrek

Provereni recepti — Autor artistanci @ 16:26

Preporuka za ovaj recept!

 http://malakuhinjica.blogspot.com/2015/08/googleadclient-ca-pub-2931791551951719.html?m=1


Moja poslastica

Provereni recepti — Autor artistanci @ 18:22

Imala sam goste a vreli letnji dani sprečavaju da se bavite mnogo u kuhinji. Razmišljajući šta slatko napraviti, morala sam da napravim nešto na brzinu. Imala sam materijala i dokupila još par sastojaka i napravila jednostavnu poslasticu koju većina zna samo na moj malo drugačiji način. Želim sa vama podeliti, pa ako želite probajte napraviti. Svi koji su probali bili su zadovoljni!

Keks torta na malo drugačiji način 

Sastojci:

  • Plazma mleveni keks ( ili mleveni keks koji imate)
  • 100g želea
  • Pola pakovanja Wellness keksa (ja sam imala sa suvim grožđem)
  • Sok (moj izbor: domaći malina-ribizla, vi možete koji imate) 
  • 200g šlaga

 

Priprema:

Prvo iseckati žele i izlomiti na sitne parčiće Wellness keks. Staviti u sud sa već postavljenim mlevenim keksom. Uzeti sok i sipati postepeno dok nedobijete odgovarajuću smesu. Nemojte preterati! Smile Ja sam koristila mamin domaći sok od maline i ribizle. Vi možete koji želite. Obično svi stavljaju sok od pomorandže. Kada ste to odradili stavite na odgovarajući poslužavnik da malo odstoji. Kada se stegne, umutite šlag i prekrijte fil. Možete i da ukrasite kako vi želite. Stavite u frižider da odstoji. Preporuka da prenoći, ali ako ne možete da odolite bar dva sata sačekajte. Prijatno! 


Idealno za večeru

Provereni recepti — Autor artistanci @ 18:09

* Ovaj članak će se uvek dopunjavati proverenim receptima koje možete iskoristiti kao ideje za idealnu večeru!

 

Španska pita- provereno dobar recept! 

 Sastojci:

  • 4 jaja
  • 2 šolje mleka
  • 1 šolja ulja
  • 2dl kiselog mleka
  • 2 šolje kukuruznog brašna 2 šolje belog brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • par kiselih krastavčića
  • 150g suhomesnatog
  • 150g sira
  • so, biber 

 

 Priprema:

U većoj posudi umutiti, posoliti jaja. Dodati brašno sa praškom za pecivo, mleko, ulje, kiselo mleko i sve to sjediniti. Zatim, dodati iseckanu sir i šunku. Peći u rerni na 200 stepeni.

 

Mafini- pitice sa sirom 

Sastojci: 

  • 3 umućena jaja
  • 1dl ulja
  • 3 kašike pavlake
  • 200g fete
  • 100g trapista
  • 120g brašna
  • prašak za pecivo

 

 Priprema:

Umutiti jaja, dodati ulje, zatim dodati sve ostale sastojke. Sjedinite dobro sve i pecite na 200 stepeni. Provereno dobar recept. Možete dodati šunke ili nešto drugo od suhomesnatih proizvoda da imate kompletan obrok. Prijatno!

 

 Pizza bombe

 

Da ne bude uvek klasična Pizza probajte nešto malo drugačije i veoma ukusno! Pizza bombe brzo i lako se prave!

Sastojci za testo:

  • 3 čaše (od jogurta) brašna,
  • 1 čaša jogurta,
  • 1/2 čaše ulja,
  • 1 prašak za pecivo,
  • malo soli,
  • 1 jaje za premazivanje testa.

Bitno je da za mere koristite istu čašu ili šolju.

Nadev (za fil):

  • salama sečena na kockice,
  • kečap,
  • rendani trapist,
  • origano.

U principu, stavite u nadev sve što volite.

 

Postupak pravljenja:

U jednu posudu stavite brašno, zatim prašak za pecivo i sve ostale sastojke (osim jajeta) promešajte mikserom (nastavcima za testo), a zatim rukom. Na brašnjavu podlogu istresite testo, razvite ga i čašom sa širokim otvorom ili većim okruglim kalupom za kolače vadite krugove od testa. Treba da budu dovoljno veliki da možete da nadevate pizza bombe. I testo ostavite debljine oko 1 mm.

Istresite na sredinu malo kečapa, dodajte origano, salamu, trapist. Testo pokupite na sredinu, kao mali džak i okrenite tako da ravnija strana bude gore. Ređajte pizza bombe u podmazanu tepsiju. Izmutite jedno jaje i premažite ove slane zalogaje. Na vrh stavite još malo origana ili bosiljka. Pecite oko 10 minuta, dok testo ne porumeni.

  Uživajte u ukusu!


 

 


Powered by blog.rs