U slobodno vreme...

Vreme pčela

Alternativa — Autor artistanci @ 20:11
Moram da podelim sa vama nešto što može vam biti od koristi. Sada pčele najviše rade i može se desiti da vas ubodu ako naiđete gde ne treba.  Srećom, nisam imala to iskustvo do sada ali dobro je znati da ako vas ubode pčela ili osa samo treba da uzmete  tabletu "Aspirin", navlažite je i stavite na mesto uboda jedan minut. Posle toga je skinete. Ova metoda sprečiće pojavu otoka, bola, svraba, a mesto uboda biće neprimetno. Ovo je uputsvo iskusnog pčelara.

Plesom do zdravlja

Alternativa — Autor artistanci @ 18:53

Ples je blagotvoran za telo i psihu. On je idealna psihofizička aktivnost. Uz ples strah nestaje, samopouzdanje raste. Sve je više dokaza da ples blagotvorno deluje na celokupno zdravlje. Sagoreva kalorije, poboljšava cirkulaciju, jača mišiće i poboljšava rad srca.

Od davnina koristi se za dobro raspoloženje i emotivno oslobođenje. Dok slušamo muziku, aktivira se hormon sreće. Osećate se bolje, s tim poboljšavate odnose i sa drugima oko sebe. Ritmičko kretanje ubrzava mišićnu napetost, smanjuje anksioznost i jača energiju. U poslednje vreme, sve više koristi se ples za mršavljenje. Zumba ili "Latino- fitnes" aktirvira svaki deo tela. Uz ovu rekreaciju vidno se smrša posle nekoliko meseci pohađanja kursa.

Ples nas uči i toleranciji, kulturi ophođenja prema drugim ljudima i timskim radom. Ples je i borba. U plesu konkurencija je bitna, jer ples treba da nas uči zdravoj konkurenciji i tome kako da na pravi način podnesemo poraz.

* Potražite u svom gradu plesni klub i isprobajte  ples koji vas privlači, prijaće vam!

 

Izvor: Lisa


Drveće

Alternativa — Autor artistanci @ 22:26

 

 

Uveliko  traje  proleće i uskoro će leto.  Lekari  i  psiholozi  uvek  preporučuju više boravka u prirodi, pogotovu  gde  ima više  zelenila.  Ono  što savremeni čovek  danas  manje  zna,  jeste da  drveće ima svoje osobenosti. Veruje  se da  zaista može izlečiti, isceliti, očitavati čoveka, nahraniti  ga energijom. Najbolji u tome su hrast, breza i bor, gotovo  isto tako su  vredni  cedar, bagrem, klen, jabuka, šljiva... Ali, ima i onih koji čoveku  mogu „ukrasti“ energiju. To su razne vrste topola, poput  američke višnje,  kako se još zove kod nas).  

Vidari su preporučivali ne samo sedenje  pored  drveća, nego  i  penjanje po njemu, takozvano drvolaženje, kako bi se snaga drveta što više preuzela, odnosno razmenila s čovekovom.

Stabla i drveće su oduvek bili usađeni u mitologiju i verovanje mnogih naroda i to od samih početaka postojanja ljudskog roda.

 

U Edenskom vrtu nalazimo drvo života i drvo spoznaje. I u mitologiji Starih Slovena, naših predaka drveće se jako poštovalo i  svako drvo imalo svoje značenje.

 

Danas, na žalost sve je manje zelenih površina zbog širenja gradova i naselja. Moramo zaštiti drveće jer bez njega ne bi imali dovoljno kiseonika. Postoje deset razloga zašto treba voleti drveće. To su:

                                       

1.Drveće  proizvodi  kiseonik. Drveće proizvodi kiseonik, veže Co2 iz atmosfere i ublažava efekat staklenika.Stručnjaci su izračunali kako jedno stablo  sa površinom  lišća od 150 m2 za 100 godina proizvede kiseonika koliko je čoveku potrebno za 20 godina života.

2.Drveće  proizvodi hranu. Ne zaboravimo na orahe, lešnike I ostale slane plodove koji rastu na drveću. Pored toga mnogo životinje se hrane lišćem sa drveća, razne ptice piju nectar iz cvetova koji raste ima drveću.

3.Drveće  je  dom  mnogim  vrstama. Životinjama, pticama, gmizavcima…

4.Drveće  može proizvesti lekove. 85% svetske populacije dobija lekove od drveća.

5.Drveće  nas  štiti  od  opasnosti UV  zračenja. Potražiti hlad ispod drveta itekako je važno za vruć i sunčan dan.

6.Drveće smanjuje zagađenje. 60% zagađenja drveće upija na ulicama koje je posađeno u redovima. Pored toga, drveće smanjuje i  zagađenje  bukom.

7.Drveće štedi energiju.  Listopadno drveće štiti dom od sunca leti, te omogućava da se lakše zagreje zimi. Zato drveće treba saditi u blizini stambenog objekta.

8.Drveće smanjuje eroziju tla. Na područjima gdje su sječe šuma velike, tlo ima više vode i lako je pogođeno erozijom. Korenje drveća jako je važno za čvrstoću tla, pa tako u područjima gde se seče nemilice ima više poplava, klizišta u kojima nestaju čitava naselja, ali i hemikalije lakše dolaze u vodu preko takvog zemljišta.

9.Drveće hrani tlo.
Kada lišće i stare grančice otpadnu, to je neizmerno važna hrana za okolno tlo koje postaje bogatije te na njemu raste više biljnog i životinjskog sveta. Velika količina lišća na površini stvara spužvasti humus koji upija padavine te je hrana mnogim organizmima.

10. Drveće je bitno za naše zdravlje. Još su stari Indijanci smatrali da drveće krije veliku mudrost i, ako se samo malo umirimo, reći će nam je. Osim toga, šetnja prirodom, među drvećem, dokazano je dobra za mentalno i fizičko zdravlje. Studije su pokazale da su ljudi koji žive uz drveće – srećni ljudi!

 

 

 

Veruje se  da  čovek može komunicirati sa drvećem i da je to neka vrsta meditacije  i da može jako da pomogne čoveku u psihičkom smislu. Dendroterapija je metod lečenja i preventive zasnovan na lekovitim svojstvima drveća. Deo intervjua sa Mihail Semjonovič Vinogradov koji sam pronašla na:  http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/dendroterapija me je zainteresovao pa sam odlučila da podelim sa vama...

 

Kakva su pravila komuniciranja s drvećem s ciljem lečenja?


Pravila komuniciranja s drvetom koje daje energiju iscjeljenja su vrlo prirodna i jednostavna: stanite licem prema drvetu-donoru na rastojanju 40 – 60 cm, zatvorite oči i opustite se.

Koncentrišite  se na to da primate njegovu energiju i zamislite da se vašim telom odozdo nagore lagano podiže  topli val energije.

Posle opuštanja počnite raditi vežbe disanja, koje će pomoći u raspoređivanju dobijene energije po čitavom telu.

Pravilno disanje podrazumeva udah, zadržavanje zraka u plućima, izdah i period kad su pluća ispražnjena do sljedećeg udaha. Svaka faza traje 4 – 8 sekundi, a moraju se sprovoditi ravnomerno, bez mučenja i prekida.

Tokom zadržavanja daha dolazi do „razlivanja“ energije drveta koja se pretvara u vašu bioenergiju.

Komuniciranje s drvećem ne treba da traje dugo, nekad ne više od nekoliko minuta i to je najbolje raditi predveče, pre spavanja. I sami znate da se čovek posle jedne kraće večernje šetnje po vrtu ili po gradskom parku, oseća mnogo bolje i podmlađeno...

Najbolje je ako se osamite negde u prirodi ili kraj „svog“ drveta koje znate i koje vas „poznaje“ od detinjstva.

Znate, nekada je bio lep običaj da se, kada se dete rodi, posadi drvo, na primer hrast za dečaka i jela, breza ili lipu za devojčicu. Posebno je zanimljivo gledati kako oboje rastu i razvijaju se.

Dakle, veoma je dobro boraviti u poznatom predelu, ali i ne mora biti tako.

Dobro je u prirodi srediti misli, preispitati postupke, izgovoriti molitvu Gospodu, osetiti povezanost svega što diše pod kapom nebeskom... Najzad, treba znati da dendroterapija pomaže samo ako je sprovodite redovito, ako vam to postane dobra navika.

 

*Prva prilika ako mi se ukaže pokušaću da primenim ovu tehniku. Probajte i vi! Možda će zaista pomoći! Vredi pokušati

 

Izvori: www.cvijet.info

         www.tportal.hr


Powered by blog.rs