U slobodno vreme...

Poučne priče

Duhovno — Autor artistanci @ 21:22

Ovaj vikend nisam imala mnogo slobodnog vremena jer sam imala obavezu da prisustvujem stručnom usavršavanju koje nam nameće posao kojim se bavim. Korisno je bilo  čuti savete i podeliti iskustva sa koleginicama koje su stručne za temu kojom se bave. Oduševile su me dve poučne priče koje već mogu se naći na Internetu ali ja ih ipak moram podeliti ovde sa vama! Ne znam da li ste ih čitali ali ko nije vredi ih pročitati!

  

PESAK I KAMEN

 

Ovo je priča o dvojici prijatelja koji su se šetali zajedno u pustinji. Odjednom,  u toku šetnje su počeli da se raspravljaju , i jedan od prijatelja je udario drugog. 

Udareni prijatelj se osetio povređen, ali bez reči napisao je na pesku ...

"Danas sam dobio udarac od mog najboljeg prijatelja."

 

Produžili su tako sve dok nisu našli jednu oazu, gde su odlučili da se okupaju. Onaj što je dobio udarac zamalo što se nije udavio kupajući se, ali život mu je spasio onaj drugi. Kada je došao sebi, taj što se zamalo nije udavio , izgravirao je na jednom kamenu: "Danas mi je nabolji prijatelj spasio život."

 

Prijatelj koje je udario svog najboljeg prijatelja, pitao ga je: "Nakon što sam te povredio ti si napisao na pesku, a sad graviraš na kamen, zašto?"

Prijatelj mu je odgovorio: "Kad neko napravi nešto loše, to treba da zapišemo na pesku da bi to vetar izbrisao, a kada neko uradi nešto dobro, to treba da izgraviramo na kamenu, da ništa ne može da ga izbriše."

 

~ priča nepoznatog autora.

NAUČI SE DA ZAPISUJEŠ   „RANE“  NA PESKU,  A  „SREĆU“  UGRAVIRAJ  NA  KAMEN.

 

 

 

Priča o morskim zvezdama

Bio jednom jedan mudrac koji je odlazio na obalu okeana da bi tamo pisao. Imao je običaj da pre nego što počne svoj rad šeta po plaži. Jednom, šetajući obalom, pogledao je preko plaže i video ljudsku priliku koja se kretala kao da pleše. Nasmešio se samom sebi na pomisao da bi neko plesao i tako krenuo brže da bi stigao tamo. Dok se približavao, primetio je da je to mladić, i da ono što radi uopšte nije ples. Mladić se saginjao, uzimao nešto malo sa plaže i bacao u okean. Još više mu se približio i rekao:

– Dobro jutro! Smem li da pitam šta radiš?

Mladić je zastao, pogledao ga i odgovorio:

– Bacam morske zvezde u okean.

– Onda moram da pitam zašto bacaš morske zvezde u okean? – upitao je mudrac pomalo zbunjen.

Mladić je odgovorio:

– Sunce je izašlo i dolazi oseka. Ako ih ne bacim u vodu, uginuće.

Kad je ovo čuo, mudrac je odgovorio:

– Ali, mladiću, zar ne shvataš da je plaža duga miljama, a da su zvezde svuda, duž svake milje? To što radiš ne znači ništa!

Mladić se sagnuo, uzeo još jednu morsku zvezdu i bacio je u okean. Dok je padala u vodu, rekao je:

– Za ovu znači.

„Bacač zvezda“

Loren Ajsli (1907-1977)

 

 


Powered by blog.rs