U slobodno vreme...

Sin Dimitrije!

U toku slobodnog vremena — Autor artistanci @ 19:54
Sasvim slučajno, na Đurđevdan  desilo  se nešto  neočekivano  u školi u kojoj radim kao nastavnik. Administrativna služba (ženski deo službe)  izašla je u školsko dvorište da napravi pauzu. Pričajući kao i uvek o svakodnevnim temama, čule su udarac.  Ptica koja je letela udarila je o drvo u školskom dvorištu i pala u travu. Pritrčale su i zatkle onesvešćenog   sokola (vrsta-Vetruška).  Ptica je nepomično ležala. Uzele su je i preneli  na prozor škole neznajući šta dalje da rade. Razmišljale su šta im je činiti i dosetile se da postoje udruženja koja se bave zaštitom životinja u našem okrugu. Tu je Facebook učinio veliku uslugu, nešto korisno! Sonja, računovođa naše škole je našla kontakt  čoveka koji  se bavi zaštitom napuštenih životinja. Kontaktirala ga  je i uspela da ugovori da dođe u našu školu i  da sokola odvede na sigurno dok se neoporavi. Ja sam u međuvremenu došla na posao i zatekla  ovu  nestvakidašnju  situaciju.  Pišem ovaj članak  jer je fascinantno  da je slučajan  pad  ptice napravio pometnju, izazvao najiskrenija ljudska osećanja brižnosti  i doprineo školi da kontaktira  sa udruženjem koje se bavi zaštitom ptica koje će donirati, kako su obećali školi kućice za ptice koje će da se postave u školskom dvorištu na drveću koje imamo. Sa tim će se nastaviti dalji razvoj ekološke sekcije koja je u našoj  ustanovi  od  ključnog  značaja!

Sin Dimitrije, kako su mu ime dodelili je za jedan dan u periodu slobodnog vremena ostavio  trajno sećanje  kod  nas  radnika koji smo se taj dan zatekli u školi. Nisam bila u trenutku njegovog buđenja kada su ga Sonja (računovođa) i Borka (sekretar) pokušavale nahraniti. Bilo  je zanimljivo, što ne sumnjam! Od straha počeo je da ih grebe i ujeda. Naravno, kroz šalu kako njih dve umeju da ispričaju događaj, uspele su da ga malo nahrane sa komadićima mesa iz bureka i ubace u kutiju koju su našle. Došao je čovek koji ga je odveo na sigurno, na oporavak. Hvala mu! Retki su takvi ljudi kao što je Stevan Bojanić iz okoline Požege. Njega možete naći i kontaktirati na facebooku: https://www.facebook.com/ashin.tata?pnref=story.

Posle sedam dana, Dimitrije je ponovo zdrav!  Mislim da već danas  leti  nebom Zlatiborskog kraja!

 Predstavljam vam sina Dimitrija koji je dobio ime po našoj

OŠ Dimitrije Tucović!

 

 

              
Ranjeni  Dimitrije

 

 

 

Dimitrije je spreman za dalji let!


Kreativno (hobby art)

Kreativa — Autor artistanci @ 17:39

*Svako od nas ima talenat. Prepoznajte ga i oslobodite svoje potencijale. Deo  slobodnog vremena odvojite da se bavite nečim što će vas ispuniti! Bićete srećniji i ispunjeniji! Probajte...

Moram priznati da sam dugo razmišljala kako da ispunim što kvalitetnije slobodno vreme. Kao svestrana osoba imala sam kočnicu od čega da krenem, šta će zadovoljiti moje kreativne potrebe. Dani su prolazili, većinski u dangubljenju dok nisam stavila tačku i odlučila da počnem od nečega što me najviše privlači.  Predstaviću vam svoje hobije kojima se bavim kad god imam slobodnog vremena. Nije svaki dan, jer je nemoguće od mojih obaveza ali kada se ukaže prilika za isticanje moje kreativnosti iskoristim je! Iskoristite i vi svoje slobodno vreme, makar to bilo kao u mom slučaju vikendom. :)

 

Dekupaž

Ovo je trenutno jako popularan hobi. Ako ste ikad posetili sajam rukotvorina  morali ste naići na nekoga ko se bavi Dekupaž tehnikom. Stara tehnika koja predmete od drveta, metala, stakla oblaže salvetama i čini predmete lepšim. Koristili su je najviše  za obnavljanje starog nameštaja. Mnogi se ovom tehnikom bave da bi zaradili. Međutim, ja je koristim da ukrasim moj prostor u kome živim. Radim je i svojim bliskim ljudima kao poklon za rodjendane, slave i slične prilike. Ispunjava me, zadovoljnije se osećam. Ova tehnika jako smiruje! Posle stvaranja dekupaž osetićete se opuštenije! Radovi koji nastaju, ako radite sa zadovoljstvom biće vam dragi. Iznenadićete se da vi to možete da stvorite vašim rukama. Sve što vam treba jesu salvete sa šarama koje vi želite da iskoristite za oblaganje određenog predmeta, određeni predmet (drvo, staklo, metal, platno), lepak za drvo (drvofix), četkice, sunđerčići akrilne  boje (možete kupiti na komad), šmirgla (za drvo za poravnjanje neravnina), lak.

Od navedenog materijala treba uložiti, kao i za svaki hobi. Ako kao ja radite sa drvetom, drvofix (oko 153,00 din/500g) i lak za drvo (oko 200,00 din/1l) koje nabavite ili imate dugo će vam trajati količinski i možete svašta nešto napraviti. Salvete su posebna priča. Imate da kupite na komad u određenim knjižarama, samo morate da potražite. Možete naći i na Internetu, pogotvu na Facebook stranicama ljude koji se bave prodajom salveta. Kreću se  20- 25 din. Sve ostalo u knjižari, kod Kineza možete nabaviti za jeftinije pare. Naravno, zavisno od prodajnog mesta.

 

 

Moji prvi radovi


 

 

 

 

 

 

 
 
Neki od letnjih radova:
 
 
 
 
 
 
 

 

 Nakit je moja posebna inspiracija i deo slobodnog vremena posvećujem dizajniranju i pravljenju nikita. Najveću inspiraciju pronalazim u izradi minđuša. Uskoro sam na godišnjem odmoru i posvetiću vreme novim kreacijama! Smile

Moj blog za nakit postoji već neko duže vreme i možete ga posetiti i pogledati moje kreacije!

Pored mog nakita možete naći i rukotvorine mojih dobrih drugarica. Tek će ih biti!  

 http://kreativaonly.blogspot.com/

 

Letnje radove možete videti u članku: http://artistanci.blog.rs/blog/artistanci/arhiva/2015/07/31 

 članak: Summer Kreativa (hobby art)

 

* Deo radova su pravljeni za poklon. Da li vam se sviđaju? Volela bih da čujem vaše mišljenje! Hvala unapred! Ako se bavite ovim hobijem možete poslati primere na email: kreativaonly@gmail.com. Novi članak vezan za Dekupaž biće posvećen vašim radovima koje ste pravili u slobodno vreme! Ako se naravno slažete! Smile

 

* Ovaj članak biće dopunjen novim primerima.  Probajte i vi da nešto kreativno napravite u slobodno vreme!


Noć muzeja

Smernice — Autor artistanci @ 23:20

Neočekivano, moram priznati isplanirah da odem do glavnog grada kada se organizuje Noć muzeja. Znam da u celoj Srbiji će 16. maja biti otvoreni muzeji, galerije... ali ipak glavni grad ima dosta toga da ponudi posetiocima ovog kulturnog događaja. Ako ste u prilici kao ja da posetite ovu manifestaciju, iskoristite slobodno vreme. Vredi pogledati! 

 

Link o detaljnim informacijama:

 http://www.nocmuzeja.rs/

https://www.facebook.com/nocmuzeja?fref=ts

 


«Prethodni   1 2

Powered by blog.rs