U slobodno vreme...

Citati Mome Kapora

Duhovno — Autor artistanci @ 13:53

Nedeljom kupujem  Večernje Novosti zbog dodatka Život plus gde u slobodno vreme možete pročitati zanimljive članke iz raznih oblasti života. Jedne nedelje bio  je  zanimljiv članak vezan za  našeg poznatog pisca  i slikara Momu Kapora gde sam pročitala mudre  reči vezane za život. Podeliću neke od njih  sa vama.

  • Osmehneš se deci, ona vrate sa osmehom. Osmehneš li se odraslima, oni se pitaju: „Zašto se ovaj smeje?“

  • Čovek može da kaže da mu život nije promašen ako može jednu jedinu stvar da uradi bolje od drugih.

  • Nama je ljubav bila sve, i još više od toga: zavera dvočlane grupe koja je odlučila da se odupre daleko nadmoćnijem neprijatelju, ničim drugim do slepom snagom svoje privrženosti.

  • Nikada nemamo dovoljno vremena za one koji nas vole, već samo za one koje mi volimo.

  • Ima li tragičnijeg čoveka od onog koji je najzad dobio sve što je nekad želeo?

  • Čovek može da nađe koliko god hoće prijatelja sa kojima će da priča, ali malo onih sa kojima će da ćuti.

  • Usamljenost nije u tome što smo sami, nego u tome što ne postoji ništa za čim čeznemo.

  • Možda se sreća sastoji u tome da na vreme prestanemo sa trkom za srećom? Da stignemo do života pre no što nam lekari zabrane pušenje, alkohol, hranu, kupanje, sunčanje, ljubav.

  • Sem onog što nosite u glavi i umee rukama, ne posedujete ništa. Igrali smo se neko vreme na Zemlji, trudili se da igra bude fer-plej i otišli. Mi koji nemamo ništa, umemo lakše i bez žaljenja. Zamislite kako je teško Rokfeleru da umre, a kako je to lako piljaru sa Čubure.

  • Čemu bi uopšte život trebao da vodi? Kad već hoćeš da čuješ šta mislim o tome, reći ću ti: samo bez aplauza, molim! Neću da utucam ovaj svoj životić u nekom neprestanom čekanju. Šta radiš celog bogovetnog dana, samo nešto čekaš? Platu, večeru, proleće, letovanje, zimu, da provri ručak, da se ugreje peć, maturu, pa fakultet, pa muža, pa decu, pa unuke, pa kišu, pa sunce, pa da prestane vetar, pa da otplatiš kredit, pa da ti se očiste dosadni gosti iz kuće, pa da počne predstava, da počne počne neka televizijska masaža- i šta si radio? Ništa! Hoću da mi se sve dešava odmah. Evo sada!

 
Izvor: Život plus, Večernje Novosti 

 


Sweet- slatkiši

Lepota i zdravlje — Autor artistanci @ 16:25

Ne mogu zamisliti dan bez nečeg slatkog. Takođe, ne mogu zamisliti da prestanem da jedem slatkište. Kako im odoleti? Kako prestati sa konzumiranjem i šta može da se dogodi ako ih prestanemo jesti?

 

Postoji razlika između prirodnog i industrijskog šećera i to svi treba da znamo. Naravno, prirodni  je zdraviji i treba više da ga konzumiramo od industrijskog. Ako ste ljubitelj slatkiša, kao ja treba da  koristimo  med, voće, voćni sirup...

Verujem da postepeno, korak po korak može se odvići od navike uzimanja slatkiša.  Ako  se odlučite za taj izazov i  odbacite šećer, ovo su pozitivne promene koje će se dogoditi:

1. Vaša telesna težina će se stabilizovati

Zavisnost od šećera je dosta prisutna. Ako se odlučite ipak da izbacite šećere iz organizma, vaše telo će vam biti zahvalno, i dugoročno ćete osetiti pozitivne promene. U početku ćete osećati veliku želju za slatkišima, ali kada se Vaš organizam očisti od šećera prestaćete da osećate gčad i vaša težina će se stabilizovati.

 2. Imaćete više energije

Kada smo umorni, često konzumiramo namirnice ili energetska pića koja sadrže dosta šećera. Ironično je to što time zapravo organizmu uskraćujemo potrebnu dozu energije. Naime, sav šećer koji unesemo blokira sposobnost našeg tela da održava energiju na maksimalnom nivou. Zbog toga u trenucima umora nemojte posezati za čokoladama ili pićima s puno kofeina i šećera. Na ovaj način izbegavate velike oscilacije šećera u krvi, i smanjujete osećaj umora koji se povećava zajedno sa povišenim šećerom u krvi.

3. Koža će vam biti zdravija i lepša

Svima je dobro poznato da šećer pogoršava akne a često ih i uzrokuje. Ukoliko imate problem sa aknama, a saveti kozmetičara ne pomažu, razmislite da izbacite šećer iz ishrane. Svi koji su poslušali savet osećali su se zdravije, a koža im je bila čistija i sjajnija.

4. Regulisaće Vam se rad probave

Naš probavni sistem  najviše voli hranu s puno vlakana i minimumom teških namirnica u koje spada i šećer. Već će i drastično smanjivanje konzumiranog šećera učiniti veliku razliku u funkcionisanju probave. Želudac i creva lakše će variti sve što pojedete i češće ćete imati stolicu.

5. Prestaćete da osećate potrebu za konzumiranjem šećera

Verovali ili ne izbacivanje šećera će vam pomoći da se rešite potrebe za slatkišima. Nakon nekog vremena vaše omiljene čokolade mogle bi vam postati previše slatke, a najviše ćete uživati u ukusu voća i prirodnim šećerima koji se nalaze u njima.

 

Izvor: naturalsociety.com

 

Dodatak- zanimljiv članak iz Intenet magazina Balkans Press  vezano za iskustvo jedne žene koja je na mesec dana izbacila šećer iz upotrebe na mesec dana. 

 http://www.balkanspress.com/index.php/magazin/lepota-zdravlje/3216-neverovatno-iskustvo-jedne-zene-odrekla-se-secera-na-mesec-dana


Odelo (ne) čini čoveka?

U toku slobodnog vremena — Autor artistanci @ 22:27

Sezona  matura privodi se kraju. Neki od mojih sugrađana deo svoga slobodnog vremena izdvaja za praćenje matura, pogotovu ako je neko od njihovih bliskih ili poznanika deo manifestacije. Zanimljivo je što svake godine svašta možete videti na ulicama naših gradova. 

Razne toalete koje devojke nose za veliku maturu koštaju previše. Tu dominira i frizura i profesionalna šminka. Minimalno zadovoljstvo košta od 200-250 eura zavisno od osobe do osobe. Verujem da ima i skromnijih. Kako je krenulo, smatram da treba postaviti i crveni tepih pred mesto dešavanja, na sam  ulaz da glamur bude potpun! Ni mala matura nezaostaje sa povisokim iznosom ulaganja!

Najzanimljivije je, mogu izdvojiti  kao razlog zašto sam izabrala ovu temu članka komentar  moje komšinice da odelo ipak čini čoveka! Jer  maturantkinje,  bile prirodno lepe ili ružne, ovu misao su izazvale kod mnogih. Hm, zanimljivo za razmisljanje postavila mi je pitanje i usput svojim mišljenjem dala odgovor da ipak odelo čini čoveka.

Ipak, smatram da odelo je  trenutni ukras  na čoveku. Nešto što ga okiti za tu noć ako gledamo mature kao primer. Ono što čini čoveka je ono što čovek nosi u sebi- odnosi se na pozitivne osobe i dobre ljude. To znači da bi stajale sve te toalete ili bilo koji drugi odevni elementi morate da zračite unutrašnjom snagom, senzualnošću, pozitivnom energijom. Ja to nisam mnogo videla kod ovih generacija. Čast izuzecima!

Savremeni čovek više priklanja pažnju  odevanju nego ličnosti koja je glavni deo čoveka.

Pitanje ostaje za mnoge da li odelo čini ili ne čini čoveka u našem društvu?


 


Za ljubitelje kafe

Lepota i zdravlje — Autor artistanci @ 18:12

Kako su japanski stručnjaci utvrdili putem istraživanja da redovno ispijanje kafe može da umanji rizik od prerane smrti. Zanimljivo zvuči, pa sam malo više ispitala ovu temu.

Smatraju da osobe koje dnevno ispiju  3-4 šoljice kafe, imaju 40% manje šanse da obole od srčanih, celebralnih, vaskularnih i respiratornih bolesti.

U istraživanju nije pronađena nikava veza između učestalosti konzumiranja kafe i smrtnosti od raka.

Ako konzumirate redovno kafu, kako su utvrdili imaćete 24% manje šanse da umrete od opake bolesti u poređenju sa onim koji kafu ne piju nikada.

Istraživanje je vršeno na uzorku od 90.000 ljudi, starosti  između 40 i 69 godina, kako bi se otkrila veza između njihovih životnih navika i najčešćih uzročnika smrti među Japancima.

Što su više kafe pili, to su učesnici ove studije dugovečniji!

Oni su pili 3 ili 4 šoljice kafe, imalisu 36% manji rizik od oboljevanja od srčanih bolesti kao što su angina pektoris i srčani udar. Rizik za cerebralne bolesti je bio smanjen za 43%, a  40% za respiratorne bolesti poput upale pluća.

Hlorogenična kiselina, koja je zadužena za regulisanje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi i kofein koji krvne sudove održava zdravim su verovatno sastojci kafe koji joj daju  ona gore navedena  „magična svojstva“.

Da li je moguće da kafa ima toliko blagotvornih dejstava? Videću jednog dana! Wink

Izvir: lifehack.org


Poučne priče

Duhovno — Autor artistanci @ 21:22

Ovaj vikend nisam imala mnogo slobodnog vremena jer sam imala obavezu da prisustvujem stručnom usavršavanju koje nam nameće posao kojim se bavim. Korisno je bilo  čuti savete i podeliti iskustva sa koleginicama koje su stručne za temu kojom se bave. Oduševile su me dve poučne priče koje već mogu se naći na Internetu ali ja ih ipak moram podeliti ovde sa vama! Ne znam da li ste ih čitali ali ko nije vredi ih pročitati!

  

PESAK I KAMEN

 

Ovo je priča o dvojici prijatelja koji su se šetali zajedno u pustinji. Odjednom,  u toku šetnje su počeli da se raspravljaju , i jedan od prijatelja je udario drugog. 

Udareni prijatelj se osetio povređen, ali bez reči napisao je na pesku ...

"Danas sam dobio udarac od mog najboljeg prijatelja."

 

Produžili su tako sve dok nisu našli jednu oazu, gde su odlučili da se okupaju. Onaj što je dobio udarac zamalo što se nije udavio kupajući se, ali život mu je spasio onaj drugi. Kada je došao sebi, taj što se zamalo nije udavio , izgravirao je na jednom kamenu: "Danas mi je nabolji prijatelj spasio život."

 

Prijatelj koje je udario svog najboljeg prijatelja, pitao ga je: "Nakon što sam te povredio ti si napisao na pesku, a sad graviraš na kamen, zašto?"

Prijatelj mu je odgovorio: "Kad neko napravi nešto loše, to treba da zapišemo na pesku da bi to vetar izbrisao, a kada neko uradi nešto dobro, to treba da izgraviramo na kamenu, da ništa ne može da ga izbriše."

 

~ priča nepoznatog autora.

NAUČI SE DA ZAPISUJEŠ   „RANE“  NA PESKU,  A  „SREĆU“  UGRAVIRAJ  NA  KAMEN.

 

 

 

Priča o morskim zvezdama

Bio jednom jedan mudrac koji je odlazio na obalu okeana da bi tamo pisao. Imao je običaj da pre nego što počne svoj rad šeta po plaži. Jednom, šetajući obalom, pogledao je preko plaže i video ljudsku priliku koja se kretala kao da pleše. Nasmešio se samom sebi na pomisao da bi neko plesao i tako krenuo brže da bi stigao tamo. Dok se približavao, primetio je da je to mladić, i da ono što radi uopšte nije ples. Mladić se saginjao, uzimao nešto malo sa plaže i bacao u okean. Još više mu se približio i rekao:

– Dobro jutro! Smem li da pitam šta radiš?

Mladić je zastao, pogledao ga i odgovorio:

– Bacam morske zvezde u okean.

– Onda moram da pitam zašto bacaš morske zvezde u okean? – upitao je mudrac pomalo zbunjen.

Mladić je odgovorio:

– Sunce je izašlo i dolazi oseka. Ako ih ne bacim u vodu, uginuće.

Kad je ovo čuo, mudrac je odgovorio:

– Ali, mladiću, zar ne shvataš da je plaža duga miljama, a da su zvezde svuda, duž svake milje? To što radiš ne znači ništa!

Mladić se sagnuo, uzeo još jednu morsku zvezdu i bacio je u okean. Dok je padala u vodu, rekao je:

– Za ovu znači.

„Bacač zvezda“

Loren Ajsli (1907-1977)

 

 


«Prethodni   1 2 3 ... 36 37 38 39 40 41 42 43  Sledeći»

Powered by blog.rs