U slobodno vreme...

Kreativno (hobby art)

Kreativa — Autor artistanci @ 17:39

*Svako od nas ima talenat. Prepoznajte ga i oslobodite svoje potencijale. Deo  slobodnog vremena odvojite da se bavite nečim što će vas ispuniti! Bićete srećniji i ispunjeniji! Probajte...

Moram priznati da sam dugo razmišljala kako da ispunim što kvalitetnije slobodno vreme. Kao svestrana osoba imala sam kočnicu od čega da krenem, šta će zadovoljiti moje kreativne potrebe. Dani su prolazili, većinski u dangubljenju dok nisam stavila tačku i odlučila da počnem od nečega što me najviše privlači.  Predstaviću vam svoje hobije kojima se bavim kad god imam slobodnog vremena. Nije svaki dan, jer je nemoguće od mojih obaveza ali kada se ukaže prilika za isticanje moje kreativnosti iskoristim je! Iskoristite i vi svoje slobodno vreme, makar to bilo kao u mom slučaju vikendom. :)

 

Dekupaž

Ovo je trenutno jako popularan hobi. Ako ste ikad posetili sajam rukotvorina  morali ste naići na nekoga ko se bavi Dekupaž tehnikom. Stara tehnika koja predmete od drveta, metala, stakla oblaže salvetama i čini predmete lepšim. Koristili su je najviše  za obnavljanje starog nameštaja. Mnogi se ovom tehnikom bave da bi zaradili. Međutim, ja je koristim da ukrasim moj prostor u kome živim. Radim je i svojim bliskim ljudima kao poklon za rodjendane, slave i slične prilike. Ispunjava me, zadovoljnije se osećam. Ova tehnika jako smiruje! Posle stvaranja dekupaž osetićete se opuštenije! Radovi koji nastaju, ako radite sa zadovoljstvom biće vam dragi. Iznenadićete se da vi to možete da stvorite vašim rukama. Sve što vam treba jesu salvete sa šarama koje vi želite da iskoristite za oblaganje određenog predmeta, određeni predmet (drvo, staklo, metal, platno), lepak za drvo (drvofix), četkice, sunđerčići akrilne  boje (možete kupiti na komad), šmirgla (za drvo za poravnjanje neravnina), lak.

Od navedenog materijala treba uložiti, kao i za svaki hobi. Ako kao ja radite sa drvetom, drvofix (oko 153,00 din/500g) i lak za drvo (oko 200,00 din/1l) koje nabavite ili imate dugo će vam trajati količinski i možete svašta nešto napraviti. Salvete su posebna priča. Imate da kupite na komad u određenim knjižarama, samo morate da potražite. Možete naći i na Internetu, pogotvu na Facebook stranicama ljude koji se bave prodajom salveta. Kreću se  20- 25 din. Sve ostalo u knjižari, kod Kineza možete nabaviti za jeftinije pare. Naravno, zavisno od prodajnog mesta.

 

 

Moji prvi radovi


 

 

 

 

 

 

 
 
Neki od letnjih radova:
 
 
 
 
 
 
 

 

 Nakit je moja posebna inspiracija i deo slobodnog vremena posvećujem dizajniranju i pravljenju nikita. Najveću inspiraciju pronalazim u izradi minđuša. Uskoro sam na godišnjem odmoru i posvetiću vreme novim kreacijama! Smile

Moj blog za nakit postoji već neko duže vreme i možete ga posetiti i pogledati moje kreacije!

Pored mog nakita možete naći i rukotvorine mojih dobrih drugarica. Tek će ih biti!  

 http://kreativaonly.blogspot.com/

 

Letnje radove možete videti u članku: http://artistanci.blog.rs/blog/artistanci/arhiva/2015/07/31 

 članak: Summer Kreativa (hobby art)

 

* Deo radova su pravljeni za poklon. Da li vam se sviđaju? Volela bih da čujem vaše mišljenje! Hvala unapred! Ako se bavite ovim hobijem možete poslati primere na email: kreativaonly@gmail.com. Novi članak vezan za Dekupaž biće posvećen vašim radovima koje ste pravili u slobodno vreme! Ako se naravno slažete! Smile

 

* Ovaj članak biće dopunjen novim primerima.  Probajte i vi da nešto kreativno napravite u slobodno vreme!


Noć muzeja

Smernice — Autor artistanci @ 23:20

Neočekivano, moram priznati isplanirah da odem do glavnog grada kada se organizuje Noć muzeja. Znam da u celoj Srbiji će 16. maja biti otvoreni muzeji, galerije... ali ipak glavni grad ima dosta toga da ponudi posetiocima ovog kulturnog događaja. Ako ste u prilici kao ja da posetite ovu manifestaciju, iskoristite slobodno vreme. Vredi pogledati! 

 

Link o detaljnim informacijama:

 http://www.nocmuzeja.rs/

https://www.facebook.com/nocmuzeja?fref=ts

 


Pogodnosti slobodnog vremena

Smernice — Autor artistanci @ 22:58

 

Najvažnije pogodnosti slobodnog vremena:

  • Smanjeni nivo hormona za stres
  • Emocionalno i fizičko opuštanje
  • Bolje raspoloženje i dobrobit
  • Bolji međusobni odnosi i poboljšano strpljenje i razumevanje  odnosa
  • Jače porodične veze
  • Bolji osećaj slobode
  • Bolja slika o sebi
  • Izražavanje svog stvaralaštva
  • Sticanje novog znanja...

 

 Stres - malo ko može da se izbori sa ovim problemom u 21. veku. Ali uvek postoji način koji može da pomogne da se izborimo sa ovim problemom. Link koji sledi je do sajta koga sam pronašla i koji može da vas uputi detaljnije o ovoj temi. Meni se sviđaju predlozi! Pogledajte ako vas zanima ova tema.

Link:  http://www.lifecentar.com/kako-pobediti-stres/

Emocionalno i fizičko opuštanje - Kada sam pretraživala vezano za ovu temu najviše sam našla da se radi o masaži koja ispunjava i emocionalno i fizičko opuštanje. Smatra se da masaža otkalnja depresiju. Ona je najpoznatija metoda opuštanja i lečenja.

Nešto još što sam našla o masaži:

Masaža je verovatno najstariji oblik lečenja. Primjenjivala se u svim vremenima i narodima.

Drevni kineski, indijski i egipatski rukopisi spominju kako su se masažom sprečavale i lečile bolesti i ozljede.

U Grčkoj i Rimu se masaža koristila nakon sportskih aktivnosti, za brži oporavak od bolesti, nakon kupanja i kod različitih tegoba poput astme, probavnih smetnji, pa i neplodnosti.

Masaža je sastavni deo ayurvede. Ayurvedska masaža uključuje korištenje različitih lekovitih biljaka, začina i eteričnih ulja.

U Europi je veliki uticaj na primenu masaže imao Šveđanin Per Henrik Ling, izumitelj švedske masaže. Danas se švedska masaža nudi u welness centrima i salonima za masažu posvuda u svetu, a mnoge druge vrste masaže imaju korene u švedskoj masaži.

Danas je opšte prihvaćeno da masaža ima veliku terapijsku vrednost. Hiljadu godina širom sveta koriste je kao izvrstan način očuvanja zdravlja i dopunu u lečenju. 

*Priuštite sebi ponekad masažu, značiće vam puno! Cool

Bolje raspoloženje i doborbit - Recepti za bolje raspoloženje su razlličiti! Pretraživajući Internet našla sam različite predloge. Neki od njih su: da obogatite prostor cvećem jer cveće donosi pozitivnu energiju, da obojite prostor toplim bojama koje vama prijaju, družite se sa dragim ljudima, upalite mirisnu sveću jer mirisi mogu da vam prijaju, skuvajte omiljeni čaj jer prijatan ukus ne može da škodi... Uživajte u svakom trenutku svog slobodnog vremena jer nam to daje dobrobit.

Međusobni odnosi - Bitno je, morate priznati imati kraj sebe bar jednu osobu od poverenja. Osobu koja je tu i u dobru i u zlu. Negujte vaše odnose sa bliskim ljudima, mnogo znače i daju posebnu vrstu radosti svakoga dana!

Jače porodične veze - Moram reći da ovo je još važniji činilac sreće. Gde su dobri porodični odnosi, tu nema mesta za ružna osećanja, nesreću. Čuvajte svoje porodične veze, pogotovu sa svojim najbližima. 

Bolji osećaj slobode - Ono što je najvažnije u individualnom smislu je da se osećamo slobodno. Moramo poznavati sebe, naše potrebe, ono što želimo, činimo a što nas ne zarobljava. Sreća je biti i ostati slobodan!

Bolja slika sebe - Poznavati sebe i steći samopouzdanje. Ako nemamo samopouzdanje, ne možemo upoznati sami sebe jer samopouzdanje usko je povezano sa samopoznajom. Samopouzdanje je ključ da dođemo do svog otkrovljenja, da saznamo zašto smo ovde gde jesmo. 

Zanimljiv članak o samopouzdanju možete pročitati

 http://www.iza-ogledala.com/samopouzdanje/#more-40

Izražavanje svog stvaralaštva - Ovo lično moram izdvojiti kao jednu ključnu stavku u slobodnom vremenu! Izdvojite vreme za stvaralaštvo! Bavite se stvarima koje volite. Imajte svoj hobi. Moj hobi je izrada nakita, a od skoro sam počela da se bavim trenutno najpopularnijim hobijom u Srbiji- dekupaž (salvetna tehnika ukrašavanja predmeta od drveta,metala, gline...)

*Budite kreativni! Nađite vremena za izražavanje svoje kreativnosti!

Sticanje novog znanja- Tema koju posebno treba izdvojiti. O ovoj temi ću posebno pisati. Čovek, pogotovu u savremenom društvu mora ceo život izdvajati vreme za sticanje novih znanja da bi mogao ispratiti vreme u kom se nalazi. Možda zvuči surovo, ali uslov opstanka jesu stalna usavršavanja, informisanost koja se menja iz dana u dan. 

*Budite u toku sa svojom strukom i informacijama koje vas zanimaju. Uzmite sve sa rezervom! Informacije, pogotovu se odnosi na Internet mogu biti lažno predstvaljene.

 

 (Dalje)

Navika

Generalna — Autor artistanci @ 21:29

 

Da bi slobodno vreme bilo što kvalitetnije prvo ćemo krenuti od pojma navike.

Navika je stečeni oblik ponašanja u toku razvoja ličnosti u različitim sferama života. Sticanje se odvija posle određenog broja ponavljanja gde naš mozak prestaje da šalje ideje kako da reagujemo, nego automatski reagujemo na taj način na koji smo navikli. Postoje dobre i loše navike. Nažalost, sve je više loših navika koje svesno ili nesvesno činimo. Jedno od rešenja je sticanje novih navika jer one nam obogaćuju život, što nas čini zdravijim, motivisanijim, zadovoljnijim i boljim.

Loše navike moramo se potruditi da uočimo, kako bi mogli ih zaobići. Teško je u našem vremenu, ali je vredno pokušati!


 * Nešto detaljnije o navikama što sam pronašla možete pročitati na:

 https://poslovi.infostud.com/savet/Sta-su-navike-i-kako-ih-menjati/208

 

Moram podeliti sa vama ovaj članak koji je realan. Najveći problem savremenog društva! Ovaj kratki animirani film  zaista je pokazao današnju lošu naviku većine ljudi!

 http://svetzanimljivosti.com/najveci-problem-savremenog-drustva-prikazan-u-kratkom-animiranom-filmu-video/

Link za direktan film: https://www.youtube.com/watch?t=105&v=m7kYylhkP5E

 

 

Dok sam tražila muziku na Youtubu naišla sam na još jedan animirani klip. Još jedan dobar primer ponašanja današnjeg čoveka. Pogledajte!

https://www.youtube.com/watch?v=WfGMYdalClU

 


O blogu

Generalna — Autor artistanci @ 23:39
 (Dalje)
«Prethodni   1 2 3 ... 41 42 43

Powered by blog.rs