U slobodno vreme...

Odelo (ne) čini čoveka?

U toku slobodnog vremena — Autor artistanci @ 22:27

Sezona  matura privodi se kraju. Neki od mojih sugrađana deo svoga slobodnog vremena izdvaja za praćenje matura, pogotovu ako je neko od njihovih bliskih ili poznanika deo manifestacije. Zanimljivo je što svake godine svašta možete videti na ulicama naših gradova. 

Razne toalete koje devojke nose za veliku maturu koštaju previše. Tu dominira i frizura i profesionalna šminka. Minimalno zadovoljstvo košta od 200-250 eura zavisno od osobe do osobe. Verujem da ima i skromnijih. Kako je krenulo, smatram da treba postaviti i crveni tepih pred mesto dešavanja, na sam  ulaz da glamur bude potpun! Ni mala matura nezaostaje sa povisokim iznosom ulaganja!

Najzanimljivije je, mogu izdvojiti  kao razlog zašto sam izabrala ovu temu članka komentar  moje komšinice da odelo ipak čini čoveka! Jer  maturantkinje,  bile prirodno lepe ili ružne, ovu misao su izazvale kod mnogih. Hm, zanimljivo za razmisljanje postavila mi je pitanje i usput svojim mišljenjem dala odgovor da ipak odelo čini čoveka.

Ipak, smatram da odelo je  trenutni ukras  na čoveku. Nešto što ga okiti za tu noć ako gledamo mature kao primer. Ono što čini čoveka je ono što čovek nosi u sebi- odnosi se na pozitivne osobe i dobre ljude. To znači da bi stajale sve te toalete ili bilo koji drugi odevni elementi morate da zračite unutrašnjom snagom, senzualnošću, pozitivnom energijom. Ja to nisam mnogo videla kod ovih generacija. Čast izuzecima!

Savremeni čovek više priklanja pažnju  odevanju nego ličnosti koja je glavni deo čoveka.

Pitanje ostaje za mnoge da li odelo čini ili ne čini čoveka u našem društvu?


 


Za ljubitelje kafe

Lepota i zdravlje — Autor artistanci @ 18:12

Kako su japanski stručnjaci utvrdili putem istraživanja da redovno ispijanje kafe može da umanji rizik od prerane smrti. Zanimljivo zvuči, pa sam malo više ispitala ovu temu.

Smatraju da osobe koje dnevno ispiju  3-4 šoljice kafe, imaju 40% manje šanse da obole od srčanih, celebralnih, vaskularnih i respiratornih bolesti.

U istraživanju nije pronađena nikava veza između učestalosti konzumiranja kafe i smrtnosti od raka.

Ako konzumirate redovno kafu, kako su utvrdili imaćete 24% manje šanse da umrete od opake bolesti u poređenju sa onim koji kafu ne piju nikada.

Istraživanje je vršeno na uzorku od 90.000 ljudi, starosti  između 40 i 69 godina, kako bi se otkrila veza između njihovih životnih navika i najčešćih uzročnika smrti među Japancima.

Što su više kafe pili, to su učesnici ove studije dugovečniji!

Oni su pili 3 ili 4 šoljice kafe, imalisu 36% manji rizik od oboljevanja od srčanih bolesti kao što su angina pektoris i srčani udar. Rizik za cerebralne bolesti je bio smanjen za 43%, a  40% za respiratorne bolesti poput upale pluća.

Hlorogenična kiselina, koja je zadužena za regulisanje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi i kofein koji krvne sudove održava zdravim su verovatno sastojci kafe koji joj daju  ona gore navedena  „magična svojstva“.

Da li je moguće da kafa ima toliko blagotvornih dejstava? Videću jednog dana! Wink

Izvir: lifehack.org


Powered by blog.rs