U slobodno vreme...

Zaštita od Uv zračenja

Lepota i zdravlje — Autor artistanci @ 11:50

Leto samo što nije počelo! Sunce je sve jače i moramo se zaštiti od UV zračenja na vreme. UV zračenje je opasno za kožu, a kozmetolozi upozoravaju da koža usled izlaganja suncu dramatično brže stari i može da dovede do ozbiljnih zdravstenih problema.

Šta je UV zračenje? 

Ultraljubičasto zračenje (ultraljubičasta svetlost; UV prema eng. ultraviolet) obuhvata elektromagnetsko zračenje s talasnim dužinama manjim od onih koje ima vidljiva svetlost, ali većim od onih koje imaju mekici. Sunce emituje ultraljubičasto zračenje u UVA, UVB, i UVC oblastima, ali zbog apsorpcije u ozonskom sloju zemljine atmosfere 99% zračenja koje stigne do površine Zemlje je iz UVA opsega.

U spektru Sunčeva zračenja na ultraljubičasto zračenje otpada samo 10% energije. UV zračenje je podeljeno na tri podopsega:

  • UV-A (315 nm do 380 nm), nije bitno za biološku aktivnost, a ni količina mu se ne menja sa koncentracijom ozona. Od ukupne količine zračenja koja stiže do površine zemlje UV-A komponenta čini 97 %.

  • UV-B (280 nm do 315 nm), biološki je aktivno i njegov intenzitet na Zemljinoj površini zavisi od količine ozona u atmosferi. UV-B zračenje iznosi 3 % ukupnog fluksa UV zračenja ili oko 0.1 % ukupnog fluksa globalnog Sunčevog zračenja. Male promene u ozonu mogu dovesti do velikih promena onog dela UV-B zračenja koje dolazi do površine Zemlje.

  • UV-C (10 nm do 280 nm), se kompletno apsorbuje u atmosferi i praktično se ne opaža na površini Zemlje, taj opseg se često zove i sterilišuće zračenje. UVC-zraci ne prodiru do površine Zemlje, pa tako niti do naše kože, jer se apsorbiraju u ozonskom sloju atmosfere.Moramo koristiti zaštitni faktor da ne bi došlo do neželjenih posledica! Preparati i proizvođači su različiti na tržištu. Kako izabrati kvalitetne i povoljne preparate za zaštitu od UV zračenja?

Potražite u apoteci mleko za sunčanje SPF 36 koje pravi apoteka. Verujem da u svakom gradu ima dražavna apoteka koja proizvodi takav preparat. Zaista je sjajno i nije skupao. A preporukom sam i počela da koristim. Štiti od štetnog zračenja! Ono sadrži kako kvalitetne neorganske, tako i organske UV filtre, pogodnog je farmaceutskog oblika koji se zadržava na površini kože i nakon kupanja kako u slatkoj tako i u slanoj vodi, i ne sadrži konzervanse ni boje, pa je pogodno za osobe sa osetljivom kožom. Osim što pruža adekvatnu zaštitu ono i neguje kožu i nakon pravilne primene koži daje lepu preplanulu boju.

Od brendiranih preparata preporuka je Eucerin. Svedite na minimum opasnost od izlaganja celog tela sunčevim zracima, zaštita od sunca za sve tipove kože tokom cele godine.

http://www.eucerin.rs/problemi-koze/zastita-od-sunca?gclid=COXH78CMmsYCFYzMtAodDGwA5g

 

Ako volite sami eksperimentisati možete isprobati...

Krema za sunčanje – recept:

¼ šolje kokosovog ulja

5 kašika cinkovog oksida (možete ga kupiti u biljnim apotekama)

3 kašike gela aloe vere (možete ga zameniti maslinovim ili bademovim uljem)

½ šolje destilovane vode ili zelenog čaja

2-4 kapsule vitamina E

Vosak (ako želite gušću kremu za sunčanje)

Po želji eterična ulja za miris

Stavite ulja i gel od aloe da se griju na šporetu na laganoj temperaturi dok se sve ne rastopi i sjedini. Zatim sve sastojke osim cink oksida prebacite u blender i mešajte dok se sve lepo ne izmeša, na kraju lagano umešajte cinkov oksid, eterična ulja i spremite u kutijicu ili flašicu. Ovako pripremljena krema za sunčanje može da stoji i do tri meseca, a zaštitni faktor ove prirodne kreme jeste 20.

Napomena:

Sa cinkovim oksidom pažljivo radite i nemojte ga udisati.

Kremu čuvajte na hladnom mestu.

Ako želite povećati zaštitni faktor dodajte još cinkovog oksida.

U letnjem periodu ne izlažite se suncu u periodu između 11-17 časova.

Kremu nanosite na svakih 1,5-2 sata.


Još saveta od stručnjaka:

ŠTITITE SE CELE GODINE
Dok se ranije verovalo da je UVB zračenje glavni krivac za oštećenja kože, budući da izaziva crvenilo i opekotine, danas se zna da je UVA zračenje podjednako štetno jer oštećuje DNK kože. Ono je i opasnije jer se njegovo dejstvo ne vidi golim okom.
UVB zračenje varira tokom godine, dok je UVA zračenje konstantno tokom cele godine. Količina UVA zračenja koja dopire do površine zemlje mnogo je veća od količine UVB zračenja. Zato uvek proverite da li vaša krema štiti i od UVA zraka. Takođe je važno da i kad prođe leto lice mažete kremom sa SPF 15.


KORISTITE ZAŠTITNU ŠMINKU
Tečni i kameni puderi, kao i bronzeri i rumenila na bazi minerala, sadrže čestice koje reflektuju sunčevu svetlost a ne zatvaraju pore, tako da su idealna zaštita vašeg lica tokom leta u gradu. 
Puder koji ćete koristiti tokom leta treba da bude nešto tamniji od onog koji koristite zimi.
Danas su dostupni i ruževi i sjajevi za usne sa zaštitnim faktorom. Leti birajte njih.

 

 Izvor: http://lifepressmagazin.com/

         http://www.stetoskop.info/

 

*Mnogo je saveta, bitno je zaštiti se na vreme sa odgovarajućim proizvodom! Birajte pažljivo! 


Powered by blog.rs