Čitajući hrvatski blog
Ženski kutak naišla sam na jednu
priču o ženi koja je svoj privatni posao pokrenula bez plana i strategije.
Pošto sam učila na fakultetu da
nema pokretanja svog privatnog posla bez biznis plana
ovaj članak me je podstakao na razmišljanje.
foto: www.poslovni.hr
Žena po imenu Martina Bračić je vlasnica poznate poslastičarnice
u Hrvatskoj „Torte i to“. Poznata je po
tortama od sira. Martina je završila
studije politologije i posle osnovnih studija upisala je magistarske studije u
Londonu, za koju je dobila stipendiju. Nakon magistrature radila je četiri
godine kao viša savetnica u međunarodnoj vojnoj saradnji u Ministarstvu
odbrane. Iako je posao, kako ona tvrdi bio dobar, došlo je do zasićenja u državnoj upravi pa je
poželela da se bavi nečim kreativnim.
Kako je bila vešta u
pečenju torte od sira, odučila je da počne da se bavi pečenjem torti. Nakon porodiljskog bolovanja, kada joj je
dete napunilo godinu dana, na poslu je uzela neplaćeno kako bi započela novi
biznis.
Iznajmila je manji prostor jer je samo pravila torte od sira
jer joj e to u tom trenutku bilo
najtraženije. Kao i svi početnici, ni Martinin početak nije bio lagan te se ubrzo susrela sa
problemom. Pekla je torte ali nije ih imala gde prodavati. Problem bi bio što
bi kupci morali kupiti celu tortu, koja
zbog sastojaka nije bila jeftina, a nisu je mogli ni probati. Pošto je proizvod bio kvalitetan brzo se
pročulo za njene torte.
Martina nije imala nikakav poslovni plan, niti je ulagala u
marketing. Reklama je bila preporuka. Ono što je još radila na početku delila je torte besplatno, da ljudi isprobaju. Za torte se pročulo jer je proizvod jako kvalitetan, tako da za sada
nije još ulagala u marketing. Ime
poslastičarnice nije dugo smišljala, nego joj je to prvo palo na pamet. U početku sve je sama
radila. Muž jo j je pomagao u podizanju
deteta kao i u finansijama jer je njenu
ideju podržao od samog početka. Tri meseca radila je od jutra do ponoći i
shvatila da ne može sama i da ne viđa
svoje dete. Onda je počela polako da zapošljava ljude. Od 2005 do danas zaposleno je 40 osoba raznih struka, za
pečenje torti i kolača- od ekonomista do tekstilnih tehničara. Početna investiija je bila oko 20 000
eura i do sada još nikada nije bila u gubicima. Pored pet poslastičarnica u Zagrebu ima jednu i u Sarajevu koja odlično
posluje. Osim torti od sira, ponudu je proširila i na druge vrste torti i kolača.
Kao i na sve, i na njeno poslovanje je uticala kriza, ali ne značajno.
Iako kao preduzetnia celo vreme radi te ni na godišnjem odmoru ne gasi mobilni, kaže da nikad se nije požalila što je napustila
posao u državnoj firmi i započela vlastiti posao. Danas se u Zagrebu proširila
ponuda poslastičarnica, ali ova preduzetnica ih ne smatra svojom konkurencijom
jer imaju različite proizvode. Često se
međusobno preporučuju ako nemaju traženi
proizvod u ponudi.
Izvor: Ženski kutak